luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Indyk z ryzem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moi domownicy bardzo lubia chinska kuchnie, szczegolnie gdy jest pikantnie przyprawiona.

 Indyk z ryzem

Składniki:

Indyk z ryzem

 

  • Na 4 porcje potrzebujemy:
  • 0k. 500 gram piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 sloik mieszanki chinskiej w zalewie(bambus, grzyby itd)
  • 2 lyzeczki maki ziemn.
  • sos sojowy
  • 1 lyzka bulionu w proszku
  • 1 lyzeczka sambal oelek
  • 2 zabki roztartego czosnku
  • 2 paczki ryzu
  • 2 marchewki
  • vegeta, sol

 

Sposób przygotowania:

Indyk z ryzem
Mieso pokroic na male kawalki, wlozyc do woreczka foliowego i zalac olejem wymieszanym z sambal oelek ,1 plyska lyzka soli i roztartym czaosnkiem. Wstawic najlepiej na noc do lodowki.
Marchewke i czerwona cebule obrac, pokroic w kostke i dusic na odrobinie tluszczu ok.10 minut. Ugotowany ryz wymieszac z marchewka i cebula, przyprawic do smaku vegeta.
Mieso usmazyc na zloty kolor na rozgrzanej patelni, dodac pokrojona w kostke cebule, podlac 3 lyzkami sosu sojowego. Nastepnie dodac 1 szklanke goracej wody wymieszanej z 1 lyzka bulionu w proszku i warzywa chinskie odlane z zalewy. Sos zagescic maka ziemn. wymieszana w wodzie.