bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Indyk z suszonymi pomidorami z szynkowara

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 33

Wędlina z piersi indyka i szuszonych pomidorów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo zasmakował mojej rodzinie.

Indyk z suszonymi pomidorami z szynkowara

Składniki:

Indyk z suszonymi pomidorami z szynkowara

 

  • 800 gram piersi z indyka
  • 1 słoik suszonych pomidorów z ziołami
  • 1 łyżka przyprawy do indyka
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki pektosoli
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Indyk z suszonymi pomidorami z szynkowara
Pierś z indyka kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski posypujemy przyprawami oraz pektosolą, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy suchą żelatynę, ponownie mieszamy. Pomidory odsączamy z oleju, lekko osuszmy.

W szynkowarze układamy na przemian plastry piersi indyka i suszone pomidory, szynkowar zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Większy garnek wykładamy bawełniana ściereczką, układamy szynkowar, uzupełniamy wodą do górnej krawędzi szynkowara. Wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy przez 65 minut w temperaturze 75 stopni.

Szynkowar z mięsem wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Szynkowar otwieramy, w zlewie ustawiamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, odwracamy i wyjmujemy mięso.

Wędlinę kroimy mocno schłodzoną.

Tagi:

mięsa indyk