Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Indyk z szynką i figami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 390
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie od dziś wiadomo, że połączenie mięsa z owocami smakuje wybornie. Ta propozycja to zestawienie absolutnie wyjątkowe - zaskocz najbliższych znakomitą sztuką mięsa!

Indyk z szynką i figami

Składniki:

Indyk z szynką i figami

 

  • 1,3 kg piersi indyka
  • 5 dużych plastrów szynki
  • 15 dag rodzynek
  • 20 dag suszonych fig
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • szklanka białego wina
  • 2 laski cynamonu
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Indyk z szynką i figami
1. Suszone owoce zalej winem, odstaw na 30 minut. Osącz, zachowaj wino. Mięso natnij w płat, przykryj folią spożywczą, lekko rozbij. Natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Obłóż szynką. Rozłóż 3/4 owoców.

2. Mięso zwiń i obwiąż nitką. Roladę ułóż na blasze, polej olejem ze szczyptą papryki słodkiej i ostrej, soli, pieprzu i tymianku. Piecz 15 minut (220 st.). Zmniejsz temperaturę do 190 st., polej roladę winem i szklanką wody. Dodaj cynamon. Piecz 45 minut, polewając powstałym sosem. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia obłóż mięso resztą owoców.