superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Indyk z warzywami i kuskusem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na obiad polecamy smażone filety z indyka podawane z warzywami i kuskusem - danie nie tylko smakuje, również bardzo efektownie wygląda

Indyk z warzywami i kuskusem

Składniki:

Indyk z warzywami i kuskusem

 

  • 600 g filety z piersi z indyka,
  • 3 ząbki czosnek,
  • 4 łyżki oliwa,
  • zióła prowansalskie,
  • sól, pieprz,
  • 2 szt cebula,
  • 1 szt cukinia,
  • 2 szt papryka2,
  • sos sojowy, sok z cytryny,
  • 1 szklanka kasza kuskus

 

Sposób przygotowania:

Indyk z warzywami i kuskusem
Filet pokroić z podłużne plastry, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Odstawić na 30 minut. Paprykę pokroić w większe romby, cebulę pokroić w piórka, a cukinię w plasterki. Warzywa posypać solą, pieprzem i ziołami. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, włożyć pokrojony w paseczki czosnek, usmażyć na brązowo, wyjąć. Na patelnię włożyć mięso i obsmażyć, potem po kolei podsmażamy warzywa. W tym czasie kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy i podajemy na ciepło.