bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Indyk z warzywami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Lubię przygotowywać takie dania na szybko, gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu. Najlepiej smakuje z ryżem brązowym.

Indyk z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

Indyk z warzywami w sosie pomidorowym

 

  • 230 gram piersi z indyka
  • 0,5 op. mrożonych warzyw na patelnię ( marchewka, groszek, kukurydza, cebula)
  • 300 ml. przecieru pomidorowego
  • Słodka i ostra papryka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Indyk z warzywami w sosie pomidorowym
Pierś z indyka kroimy w paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mrożone warzywa, smażymy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dusimy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą.

Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody, podajemy z ryżem.

Tagi:

dania indyk