bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Indyk ze śródziemnomorskim nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mieso indycze nie musi byc nudne.

Indyk ze śródziemnomorskim nadzieniem

Składniki:

Indyk ze śródziemnomorskim nadzieniem

 

  • 1 filet z indyka (miał ok. 80dag)
  • kilka sztuk pomidorow suszonych z zalewy
  • feta marynowana (z oliwy w oregano)
  • mozzarella
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • gruba nic lub sznurek do wędlin
  • rękaw do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Indyk ze śródziemnomorskim nadzieniem
Oczyszczony filet kładziemy na foli, rozkrawamy na
płasko, przykrywamy folią, aby tłuczkiem nie zniszczyć powierzchni mięsa i powoli równomiernie rozbijamy filet najcieniej, jak się da ale uważajac, zeby nie powstały dziury.
Następnie filet solimy, oprószyłam świeżo zmielonym czarnym
pieprzem, posypałam czosnkiem granulowanym. Na mięsie z boku układam równomiernie warstwę pokrojonej fety, na to pomidory susozne, listki bazyli i przykrywam plasterkami mozzarelli.

Filet zwijamy tak zeby zwinac go w całosci ściśle róznież w folie na ktorej lezał, tak zeby go zostawic na jakies 15 minut i zeby rolada nabrała kształtu. Nastepnie odwijam z folii,
wołam meza ktory mi te rolade profesjonalnie zwiazuje :)
Rozgrzewamy patelnie z oliwa smaze roladę z kazdej strony.przez kilka minut. Potem filet laduje w rekawie foliowym razem z sosem z patelni i do piekarnika nagrzanego do
180st. na jakies 40 minut. W trakcie pieczenia przewrociłam go raz. Po upieczeniu zdjełam sznurek i pokroiłam ostrym nozem w plastry.

Tagi:

wędlina indyk