Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Indyk ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierś z indyka faszerowana pysznym szpinakiem

Indyk ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk ze szpinakiem

 

  • 1 kg filet z indyka
  • 300g listków szpinaku
  • 300g naturalnego serka śmietankowego
  • Jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka soli ziołowej
  • Łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do mięs

 

Sposób przygotowania:

Indyk ze szpinakiem
Dokładnie umyty szpinak delikatnie siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy sól ziołową, pieprz kolorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu i dodajemy roztrzepane jajko wymieszane z serkiem. Mieszamy i smażymy jeszcze ze 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę z przyprawą do mięs.
Pierś z indyka myjemy i nożem z zaokrąglonym końcem robimy w niej kieszonkę, którą wypełniamy szpinakowym farszem. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
Następnie pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
Tak upieczony indyk znakomicie smakuje zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i po ostudzeniu, cieniutko pokrojony, jako wędlina na kanapki.
Indyk ze szpinakiem
Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz
Indyk ze szpinakiem
Potem zabieramy się za marynatę do mięsa
Indyk ze szpinakiem
Pierś z indyka faszerujemy ostudzonym szpinakiem