eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Inne gołąbki Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Poeksperymentowałam i wyszły pyszne gołąbki.

Inne gołąbki Eli

Składniki:

Inne gołąbki Eli

 

  • 1 Kapusta biała na gołąbki
  • 1 łyżka oleju
  • sól

 

  • farsz:
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • pieprz
  • 1.5 kg krupnioków (kaszanka)

 

  • 2 łyżki margaryny
  • 2 kostki mięsne
  • 3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka cebulki prażonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • 300 ml zakwasu na żurek

Sposób przygotowania:

Inne gołąbki Eli
Kapustę obrać z brzydkich liści i wyciąć głąb.W dużym garnku zagotować wodę.Do wrzątku dodać olej (1 łyżka),sól i włożyć kapustę,otworem po głąbie do góry,żeby do środka wlała się woda z olejem.Zdejmować sparzone liście,ostudzić i zciąć grube nerwy.Cebule posiekać.Krupnioki obrać z osłonek i pokroić na plastry.Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,sos sojowy,pieprz i przesmażyć.Do cebuli dodać krupnioki,wymieszać,chwilę przesmażyć i ostudzić.Na każdy liść nałożyć dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki (jak krokiety).Na dużej patelni roztopić margarynę i przesmażyć gołąbki z obu stron na rumiano.Gołąbki przełożyć do brytfanki.Na patelnię po smażeniu gołąbków wlać 750 ml wrzącej wody i rozpuścić kostki mięsne.Do bulionu dodać sos sojowy,cebulkę prażoną,czosnek granulowany,pieprz i wlać zakwas na żurek.Wszystko razem wymieszać i wlać do gołąbków.Zapiekać gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 80 minut.Podawać gołabki polane żurkiem w którym się zapiekały.Smacznego!