kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Irlandzkie danie jednogarnkowe- zimowe-:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pożywne danie na jesienną słotę i na zimowy obiad...kaloryczne ale smaczne

Irlandzkie danie jednogarnkowe- zimowe-:

Składniki:

Irlandzkie danie jednogarnkowe- zimowe-:

 

  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 2 kiełbaski paprykowe- mogą być też polskie surowe, chorizo, węgierskie
  • 1 łyżka smalcu
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • garść świeżego tymianku
  • 60 dkg łopatki lub karkówki pokrojonej w gruba kostkę
  • marchew
  • 4 ziemniaki
  • cebula poszatkowana, nie musi być drobno
  • puszka cieciorki
  • łyżka maki
  • łyżka sosu do pieczeni z torebki (to moja wstawka ale niekonieczna)

Sposób przygotowania:

Irlandzkie danie jednogarnkowe- zimowe-:
Na patelnie wrzucamy pokrojony w cieniutkie plasterki boczek, obsmażamy na rumiano, odkładamy na bok, na patelnie wrzucamy łyżkę smalcu, pokrojona cebulę i szklimy, dodajemy kiełbaski pokrojone w plasterki. Całość przesmażamy 2 minuty, dodajemy mięso i smażymy jeszcze chwile, do zrumienienia. Dodajemy przyprawy, marchew pokrojona w gruba kostkę, dolewamy wody, tak aby przykryła mięso i dusimy do miękkości, uzupełniając płyn w miarę potrzeby. 20 minut przed końcem duszenia czyli po około godzinie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i cieciorkę. Na koniec zaprawiamy mąka rozmieszana z 3 łyżkami mąki i łyżka sosu pieczeniowego. Zagotowujemy i gotowe-:)