zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Izaura ulubiona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Piekłam to ciasto pierwszy raz jakieś 20 lat temu, był to mój pierwszy udany sernik. Mam do niego wielki sentyment :)

Izaura  ulubiona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Izaura ulubiona

 

  • Ciasto:
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 250 g Kasi
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 jajka
  • Masa serowa;
  • 1 kg sera mielonego
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 125 g Kasi

 

  • Wiórki kokosowe do oprószenia cista

 

Sposób przygotowania:

Izaura ulubiona
Do rondelka przekładam margarynę , cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam do wrzenia, całość chwilkę gotuję, odstawiam do wystudzenia. ( w tym czasie przygotowuję masę serowa )

Do zimnej masy wbijam 4 żółtka i dokładnie mieszam . Odlewam jakieś pół szklanki na polewę. Do pozostałej przesiewam mąkę i proszek do pieczenia , miksuję i dodaję ubitą pianę z białek. Mieszam mikserem na najmniejszych obrotach.

Ciasto przelewam do formy (34x25) wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa: Kasię ucieram z cukrem, dodaję po jednym jajku i porcjami ser. Jednolitą masę wylewam na ciasto, mieszam wierzch, delikatnie widelcem( powstaną fajne fale) Ciasto piekę godzinę w temp. 180 st. C

Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi . Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. 
Izaura  ulubiona
Do rondelka przekładam margarynę , cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam do wrzenia,
Izaura  ulubiona
Do zimnej masy wbijam 4 żółtka i dokładnie mieszam . Odlewam jakieś pół szklanki na polewę.
Izaura  ulubiona
Ciasto przelewam do formy (34x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Izaura  ulubiona
Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi