Querubinn

Querubinn

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

O pysznym smaku ciasta przekona się ten kto je upiecze :)

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

  • 4 całe jajka,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 1 k margaryny lub masła,
  • 2 łyżeczki proszku,
  • 2 1/2 szkl mąki,
  • mleko (na oko),
  • świeże jabłka (ewentualnie mogą być kupne w słoiku),
  • cynamon + cukier,
  • cukier waniliowy lub olejek,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (tylko do świeżych jabłek)

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Miksując "kogiel" dodać kostkę margaryny lub masła, troszkę wanilii (cukier lub olejek), proszek do pieczenia, mąkę. Gdy ciasto jest ZBYT gęste rozrzedzić troszkę mlekiem. Ciasto powinno być gęste ale nie za gęste! Większą część ciasta wlać na blachę, na ciasto potarkować jabłka z cynamonem,cukrem i mąką. Do pozostałego ciasta dodać mleko, tak żeby było o konsystencji ciasta naleśnikowego i wlać na jabłka. Piec ok 30 minut w temp ok 180`c. Posypać cukrem pudrem.