peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Jabłecznik alzacki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruchy spód z delikatnym kremem i jabłkową nutą - znika zanim wystygnie

Jabłecznik alzacki

Składniki:

Jabłecznik alzacki

 

  • Na ciasto:
  • 150g mąki
  • 0,5 torebki proszku do pieczenia
  • 40g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75g twarogu
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju

 

  • Na nadzienie:
  • 900g niedużych kwaskowych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70g cukru
  • 3 jaja
  • 125ml śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik alzacki
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Robimy w mące zagłębienie i wkładamy twaróg, dolewamy mleko i olej. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i na 30 minut wkładamy do lodówki. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy na połówki i wycinamy gniazda. Wypukłą stronę jabłek nacinamy równomiernie wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Obcinamy wystające nad brzeg formy kawałki ciasta. Podpiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut. W tym czasie mieszamy jaja ze śmietaną i cukrem. Jabłka układamy na podpieczonym cieście i zalewamy masą z jajek - pieczemy kolejne 30 minut. Podajemy oprószony cukrem pudrem.