misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Jabłecznik bez pieczenia

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Witaminki dla rodzinki czyli dekoracyjny i pyszny jabłecznik bez pieczenia do popołudniowej kawy...

Jabłecznik bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik bez pieczenia

 

  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 800 g jabłek obranych i startych
  • 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
  • Biszkopty do wyłożenia tortownicy
  • Jabłko do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik bez pieczenia
Przygotować 800 g jabłek startych na grubej tarce, jeżeli są bardzo soczyste trochę odcisnąć sok. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i studzimy. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać otartą skórkę z cytryny. Ciągle ucieramy i wlewamy tężejącą galaretkę. Do masy dodajemy jabłka i całość dobrze mieszamy. Masę z jabłkami wykładamy do tortownicy na biszkopty, powierzchnię wyrównujemy. Tortownice wkładamy do lodówki. Z plasterków jabłka robimy dekoracje (foremkami wycinamy małe jabłuszka) kładziemy je na stężałej masie i zalewamy chłodną galaretką przygotowaną w 250 ml wody. Odstawiamy do stężenia. SMACZNEGO!
Jabłecznik bez pieczenia
Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym...
Jabłecznik bez pieczenia
Do utartej masy wlewamy tężęjącą galaretkę ciągle ucierając...
Jabłecznik bez pieczenia
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, tak przygotowane jabłka jezeli mają zbyt dużo soku odciskamy i dodajemy do utartej masy...
Jabłecznik bez pieczenia
Dno tortownicy lub obręczy wykładamy biszkoptami na którą dajemy masę jabłkową...