2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jabłecznik domowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny domowy jabłecznik zrobiony przez męża któremu pomagał synek:)

Jabłecznik domowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik domowy

 

  • Ciasto:
  • 120 g margaryny
  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 5 jajek
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg winnych jabłek-antonówek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Jabłecznik domowy
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekaną margaryną .Jajka roztrzepać z cukrem i dodać do masy ,wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części jedną większą a drugą mniejszą. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki pokroić na plastry,wymieszać z cukrem i cynamonem,podlać pół szklanki wody i na małym ogniu dusić około 15 minut.Pod koniec wsypać kasze mannę wymieszać i wystudzić masę. Standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno większą porcją ciasta wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp 180*c przez 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć jabłecznik cukrem pudrem.
Jabłecznik domowy
jabłuszka obrać pokroić na plastry podlać woda i dusić z cukrami
Jabłecznik domowy
z mąki jajek i cukru oraz margaryny zagniatamy ciasto
Jabłecznik domowy
pod koniec duszenia jabłek dodajemy mannę
Jabłecznik domowy
przekładamy masą jabłkowa ciasto i pieczemy