olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Jabłecznik królewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jabłecznik naprawdę królewski

Jabłecznik królewski

Składniki:

Jabłecznik królewski

 

 

  • CIASTO BISZKOPTOWE
  • 21 dag mąki
  • 21 dag cukru
  • 7 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy

 

  • MASA
  • 2,5 kg jabłek
  • 2 brzoskwiniowe galaretki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru

 

  • PIANA
  • 1 bita śmietana śnieżka
  • 1 galaretka agrestowa
  • wiórki kokosowe
  • czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

Jabłecznik królewski
Przepis na ciasto biszkoptowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier miksując. Dodać po kolei żółtka nadal miksując, kiedy osiągniemy jednolitą masę wyłączamy mikser i używamy już tylko łyżki. Dodajemy całą torebkę budyniu śmietankowego i równomiernie rozcieramy go łyżką (nie zbyt energicznie), potem stopniowo dodajemy przesianą mąkę, aż wszystko będzie miało na wpół gęstą konsystencję.Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę prostokątną i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na masę: Jabłka pokrojone w talarki wrzucamy do dużego rondla i smażymy około 20 minut aż puszczą sok i będą na tyle miękkie, że możemy je zmiażdzyć na miał, wtedy dodajemy cukier waniliowy.Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w pół litrze wody z dwoma łyżkami cukru. Zalewamy nimi jabłka i smażymy jeszcze 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, ale nie możemy dopuścić do całkowitego stężenia zanim wylejemy na ciasto. Przepis na pianę: Ubijamy śnieżkę i wlewamy do niej roztopioną wcześniej i prawie tężejącą galaretkę agrestową. Przekładanie ciasta: Obie części biszkopta nasączyć alkoholem. Na spód biszkopta wyłożyć masę z jabłek i przykryć drugą częścią. Na wieszch wylać na wpół tężejącą pianę (nie może być płynna) i posypać ją wiórkami kokosowymi i tartą gorzką czekoladą.Podawać na drugi dzień ponieważ ciasto musi się zespolić.