Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Jabłecznik królewski

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na deser proste, ale za to przepyszne ciasto z jabłkami i masą budyniową!

Jabłecznik królewski

Składniki:

Jabłecznik królewski

 

  • biszkopt z 4 jaj,

 

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 galaretki agrestowe

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 0,5 litra mleka
  • kostka masła
  • 6 łyżek cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik królewski
Masa jabłkowa: jabłka ucieramy na tarełku o grubych oczkach, prażymy na ogniu, gdy są już miekkie, to sciągamy z ognia i dodajemy sypkie galaretki. Mieszamy do czasu az sie całkiem rozpusci, rozkładamy mase na biszkoptach. budynie gotujemy na mleku. miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie miskujemy z zimnym budyniem na puszysty krem. układamy na przestygnietej i twardej już masie jabłkowej. Można polac polewą albo posypac wiórkami czekoladowymi