światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Jabłecznik na drożdżowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłecznik na drożdżowym spodzie, to chyba najprostszy sposób na ciasto z jabłkami. Do tego oczywiście słodka kruszonka i jesteśmy w niebie.

Jabłecznik na drożdżowym spodzie

Składniki:

Jabłecznik na drożdżowym spodzie

 

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • pół kostki drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju (lub roztopionego masła)
  • pół kilograma pokrojonych w plasterki jabłek
  • pół szklanki maki na kruszonkę
  • pół szklanki cukru na kruszonkę
  • 50 gram masła lub margaryny na kruszonkę
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na drożdżowym spodzie
Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować jabłka- obieramy je i kroimy w plasterki, a następnie delikatni posypujemy cynamonem. W miseczce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy jajko, 3 łyżeczki oleju lub roztopionego masła oraz nasz zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto- może się lekko lepić do dłoni, ale nie przejmujmy się tym. Wyrobione ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę, a następnie rozkładamy jabłka. Z pozostałej maki, cukru oraz masła przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy jabłka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.