caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Jabłecznik na półkruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste i smaczne :)......

Jabłecznik na półkruchym spodzie

Składniki:

Jabłecznik na półkruchym spodzie

 

  • ciasto:
  • 30 dag maki
  • 10 dag cukru
  • 1 jajo
  • 1 zółtko
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

 

  • nadzienie:
  • 3 słoiki (takie jak od dżemu) jabłek przygotowanych wg. przepisu https://gotujmy.pl/jablka-do-szarlotki,przepisy,51398.html
  • 3-4 łyzki tartej bułki

 

  • bułka i tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na półkruchym spodzie
Ze składników na ciasto zagnieść jednolita masę, zawinąć w papier sniadaniowy i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka wymieszac z tarta bułka, tak żeby masa nie była zbyt mokra. Przygotowana wczesniej blache wylepić 3/4 ciasta. Ciasto lekko podpiec (ok 20min) w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku. Na tak przygotowany spód wyłozyc masę z jabłek, z reszty ciasta zrobic ozdobną kratkę na wierzchu. Wstawic z powrotem do piekarnika i upiec na złoty kolor.