anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Jabłecznik pod chmurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo delikatny i niezwykle apetyczne ciasto łatwe i tanie w przygotowaniu polecam na jesienne wieczory.

Jabłecznik pod chmurką

Składniki:

Jabłecznik pod chmurką

biszkopt

  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 budyń

jabłecznik

chmurka

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Jabłecznik pod chmurką
Białka ubić na sztywno i zasypać cukrem ubić na lśniąca masę, dodać żółtka i przesianą mąkę z budyniem. Wymieszać dokładnie i wyłożyć na blaszkę upiec w temperaturze około 180 stopni przez około 30 minut.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na master z cukremvi z cynamonem wsypać suche galaretki i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt i wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać do niej chłodna galaretkę cytrynową którą należy rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietankę wyłożyć na zimne jabłka i opruszyć kakao.