iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Jabłecznik pod pierzyną ze śmietany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jabłecznik pod pierzyną z bitej śmietany

Jabłecznik pod pierzyną ze śmietany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłecznik pod pierzyną ze śmietany

 

  • Biszkopt,
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 szt jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 odrobina Sól,
  • Masa jabłkowa,
  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyzeczki cynamon,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • PIERZYNKA,
  • 250 ml śmietana 30 %,
  • 1 szt galaretka,
  • posypka czekoladowa,
  • 1 słoik dżem truskawkowy z wanilią,
  • kompot truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik pod pierzyną ze śmietany
Robienie ciasta zaczynamy od biszkoptu .Pieczemy biszkopt. Jajka dobrze myjemy rozdzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody i octu dolewamy do białek . Miksujemy . Odkładamy biszkopt dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy dużą łyżką . Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min . Po upieczeniu studzimy i przekrawamy . Nasączamy kompotem truskawkowym i smarujemy dżemem truskawkowym ja użyłam z dodatkiem wanilii. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy z dodatkiem cukru dolewamy ok 1/3 szklanki wody -zagotowujemy . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody . Jabłka z ciągamy z ognia i dodajemy żelatynę . Gdy zacznie gęstnieć układamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody studzimy i dodajemy do śmietany miksujemy . Wylewamy na stężałe już jabłka . Ozdabiamy .
Jabłecznik pod pierzyną ze śmietany
Jabłecznik ubrałam gotowymi listkami z czekolady i posypką