Strona główna Jabłecznik pod pierzynką

Jabłecznik pod pierzynką

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1
Jabłecznik pod pierzynką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Lekki biszkopt z orzeźwiającym musem jabłkowym i budyniowym kremem waniliowym pokryty kruchą bezą:)


trudność: średne
czas:

Jabłecznik pod pierzynką - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • niecałe ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA I
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 żółtka (białka zostawić)
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • MASA II
  • 1 słoik musu jabłkowego
  • BEZA
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru kryształu

Jabłecznik pod pierzynką - PRZYGOTOWANIE:

Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek, a potem z białek ubić na sztywno pianę. Następnie wciąż ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180C. Odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić 1/2 szklanki mleka i dodać do niej budyń, mąkę i żółtka, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej masę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnej masy budyniowej. Z przepisu na bezę, ubić 6 białek z cukrem na sztywną pianę, po czym wyłożyć na formę wyłożoną pergaminem i piec około 2 godziny w 120-150C, ostudzić. Na koniec na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy, potem krem budyniowy i upieczoną bezę.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik pod pierzynką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Torcik kakaowo- truskawkowy Drożdżowe ślimaczki cynamonowe Świąteczny piernik
Budyniowy sernik królewski Piernik z powidłami i masą kokosową Makowiec na cieście krucho-drożdżowym
Ciasto śliwkowe Strucla pełna bakalii Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
Sernik w kakaowym cieście Piernik z miodem Piernik marchewkowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane