jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Jabłecznik pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekki biszkopt z orzeźwiającym musem jabłkowym i budyniowym kremem waniliowym pokryty kruchą bezą:)

Jabłecznik pod pierzynką

Składniki:

Jabłecznik pod pierzynką

 

  • CIASTO
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • niecałe ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • MASA I
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 żółtka (białka zostawić)
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru kryształu

 

  • MASA II
  • 1 słoik musu jabłkowego

 

  • BEZA
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru kryształu

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik pod pierzynką
Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek, a potem z białek ubić na sztywno pianę. Następnie wciąż ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180C. Odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić 1/2 szklanki mleka i dodać do niej budyń, mąkę i żółtka, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej masę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnej masy budyniowej. Z przepisu na bezę, ubić 6 białek z cukrem na sztywną pianę, po czym wyłożyć na formę wyłożoną pergaminem i piec około 2 godziny w 120-150C, ostudzić. Na koniec na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy, potem krem budyniowy i upieczoną bezę.