Strona główna Jabłecznik pod pierzynką

Jabłecznik pod pierzynką

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi - autor przepisu Jabłecznik pod pierzynką offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jabłecznik pod pierzynką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Lekki biszkopt z orzeźwiającym musem jabłkowym i budyniowym kremem waniliowym pokryty kruchą bezą:)


trudność: średne
czas:

Jabłecznik pod pierzynką - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • niecałe ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA I
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 żółtka (białka zostawić)
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • MASA II
  • 1 słoik musu jabłkowego
  • BEZA
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru kryształu

Jabłecznik pod pierzynką - PRZYGOTOWANIE:

Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek, a potem z białek ubić na sztywno pianę. Następnie wciąż ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180C. Odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić 1/2 szklanki mleka i dodać do niej budyń, mąkę i żółtka, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej masę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnej masy budyniowej. Z przepisu na bezę, ubić 6 białek z cukrem na sztywną pianę, po czym wyłożyć na formę wyłożoną pergaminem i piec około 2 godziny w 120-150C, ostudzić. Na koniec na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy, potem krem budyniowy i upieczoną bezę.



Komentarze do Jabłecznik pod pierzynką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kremówka na biszkoptach Babka twarogowa Babka na oleju siostry Anastazji
Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa Mazurek Wielkanocny - Zająć Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Miodzio babki i babeczki Sernik z masą krówkową Pomarańczowa babka na białkach
Mazurek orzechowo-czekoladowy Mazurek Wielkanocny -jajo Orzeszki z masą kawową -masa
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane