Strona główna Jabłecznik pod pierzynką

Jabłecznik pod pierzynką

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1
Jabłecznik pod pierzynką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Lekki biszkopt z orzeźwiającym musem jabłkowym i budyniowym kremem waniliowym pokryty kruchą bezą:)


trudność: średnie
czas:

Jabłecznik pod pierzynką - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • niecałe ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA I
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 żółtka (białka zostawić)
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • MASA II
  • 1 słoik musu jabłkowego
  • BEZA
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru kryształu

Jabłecznik pod pierzynką - PRZYGOTOWANIE:

Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek, a potem z białek ubić na sztywno pianę. Następnie wciąż ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180C. Odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić 1/2 szklanki mleka i dodać do niej budyń, mąkę i żółtka, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej masę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnej masy budyniowej. Z przepisu na bezę, ubić 6 białek z cukrem na sztywną pianę, po czym wyłożyć na formę wyłożoną pergaminem i piec około 2 godziny w 120-150C, ostudzić. Na koniec na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy, potem krem budyniowy i upieczoną bezę.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik pod pierzynką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Mamina szarlotka Sernik z wiśniami i bezą Chatka Baby Jagi
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną Babka na białkach z żurawiną Drożdżowa strucla orzechowa
Szarlotka na kruchym cieście Sernik cappuccino z ananasem i galaretką Sernik kawowy z czekoladą
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy Sernik królewski Cynamonowo-orzechowe kule

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane