Strona główna Jabłecznik pod pierzynką

Jabłecznik pod pierzynką

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Jabłecznik pod pierzynką offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jabłecznik pod pierzynką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Lekki biszkopt z orzeźwiającym musem jabłkowym i budyniowym kremem waniliowym pokryty kruchą bezą:)


trudność: średne
czas:

Jabłecznik pod pierzynką - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • niecałe ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA I
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 żółtka (białka zostawić)
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • MASA II
  • 1 słoik musu jabłkowego
  • BEZA
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru kryształu

Jabłecznik pod pierzynką - PRZYGOTOWANIE:

Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek, a potem z białek ubić na sztywno pianę. Następnie wciąż ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180C. Odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić 1/2 szklanki mleka i dodać do niej budyń, mąkę i żółtka, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej masę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnej masy budyniowej. Z przepisu na bezę, ubić 6 białek z cukrem na sztywną pianę, po czym wyłożyć na formę wyłożoną pergaminem i piec około 2 godziny w 120-150C, ostudzić. Na koniec na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy, potem krem budyniowy i upieczoną bezę.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik pod pierzynką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane