mloda

mloda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Jabłecznik półfrancuski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

moje nowe ciasto jabłecznik półfrancuski !

Jabłecznik półfrancuski

Składniki:

Jabłecznik półfrancuski

 

  • składniki
  • 500g mąki tortowej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masło
  • 1łyżka smalcu
  • 2żółtka
  • 1 torebka cukru waniliowy
  • 1\2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka gęstej śmietany
  • 1łyżka octu
  • Masa jabłkowa
  • 1kg jabłek
  • 3łyżki cukru pudru
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 2łyżki łyżki soku cytryny
  • 4łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik półfrancuski
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać dodać tłuszcz posiekać dodać pozostałe składniki szybko wyrobić ciasto może być klejące po,wyrobieniu tylko z zewnątrz oprószyć mąką
nie dosypywać mąki do ciasta podzielić na 2 równe części
jednej schłodzić przez 2 godziny drugą zamrozić
masa jabłkowa
jabłka obrać usunąć gniazda nasienne
zetrzeć na tarce dużych oczkach dodać cukier ,cynamon sok cytryny wymieszać
ciasto wyjąć z lodówki blachę o wymiarach 22_26cm
wyłożyć papierem do pieczenia ciasto wyłożyć na blachę rozprowadzić wyrównać podpiec w temp 180 c przez 15 minut
podpieczone ciasto równomiernie obsypać bułką tartą
wchłonie ona wilgoć z jabłek wyłożyć jabłka na górę ciasta z zamrażarki piec około60minut