SUPERPRZEPIS

Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami Więcej zdjęć (5)

Delikatny jabłecznik na puszystym biszkopcie z galaretką i masą z białej czekolady okraszony słodkimi bezikami. Niebo w gębie!

Składniki:

Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami

 

  • Na dużą blachę o wym 37/24

 

 

  • Masa:
  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 2 galaretki agrestowe lub kiwi
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • Wierzch:
  • 500 g kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru ze szczyptą cynamonu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 g białej czekolady
  • 150 g małych bezików+kilka całych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami
Ciasto: Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy żółtka i mieszamy chwilę,mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną aby nie było grudek mieszamy z proszkiem dodajemy do masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera.Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki i pieczemy około 35 minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia.Wykładamy masę na blat ciasta przykrywamy drugim. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki gdy masa będzie płynna dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi w palcach bezikami schładzamy w lodówce.Dekorujemy pozostałymi całymi bezami i podajemy. Smacznego!
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami
jabłka dusimy wsypujemy galaretki mieszamy aż się rozpuszczą
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami
tężejąca masą przekałdamy upieczony biszkopt
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami
białą czekoladę łamiemy rozpuszczamy ze śmietaną
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami
masą śmietanową i bezikami dekorujemy ciasto