aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Jabłecznik z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

A dzisiaj proponuję taki oto jabłecznik pod chmurką z bitej śmietany. Najbardziej smakował mojej córci.

Jabłecznik z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z bitą śmietaną

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • 5 jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • ½ opakowania galaretki truskawkowej
  • BITA ŚMIETANA:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 Śnieżka
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bitą śmietaną

Z podanych składników pieczemy biszkopt. Po ostudzeniu przekrawamy na pół i nasączamy każdy placek mocną herbatą. W trakcie gdy biszkopt piecze się my zabieramy się za jabłka. Umyte obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy je do garnka, dodajemy cukier i dusimy do momentu aż z jabłka całkowicie się rozsmażą. Wówczas dodajemy galaretkę i smażymy jeszcze 3 minuty. Pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śnieżką. Następnie dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę w odrobinie wody i całość dokładnie mieszamy. Krążki biszkopta przekładamy jabłkami. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Jabłecznik wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Redakcja poleca: