Strona główna Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłecznik z bitą śmietaną

Biszkopty « poprzedni | następny »
aneta8185 offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 249
zdjęcia: 1 z 5
Jabłecznik z bitą śmietaną
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

A dzisiaj proponuję taki oto jabłecznik pod chmurką z bitej śmietany. Najbardziej smakował mojej córci.


trudność: łatwe
czas:

Jabłecznik z bitą śmietaną - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • 5 jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • ½ opakowania galaretki truskawkowej
  • BITA ŚMIETANA:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 Śnieżka
  • 1 łyżeczka żelatyny

Jabłecznik z bitą śmietaną - PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników pieczemy biszkopt. Po ostudzeniu przekrawamy na pół i nasączamy każdy placek mocną herbatą. W trakcie gdy biszkopt piecze się my zabieramy się za jabłka. Umyte obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy je do garnka, dodajemy cukier i dusimy do momentu aż z jabłka całkowicie się rozsmażą. Wówczas dodajemy galaretkę i smażymy jeszcze 3 minuty. Pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śnieżką. Następnie dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę w odrobinie wody i całość dokładnie mieszamy. Krążki biszkopta przekładamy jabłkami. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Jabłecznik wkładamy na 2 godziny do lodówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z bitą śmietaną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Ciasto Bawole oczy Ciasto czekoladowe Roladki kaczuszki
Zwariowany przekładaniec Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą Kakaowe ciasto z masą serkową
Biszkoptowy przekładaniec z aronią Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami Jabłkowy przekładaniec
Ananasowiec z kokosem Weekendowe ciacho Ciemny biszkopt na oleju

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane