motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Jabłecznik z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto orzeźwiające

Jabłecznik z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z bitą śmietaną

 

  • BISZKOPT
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁECZNA
  • 1 kg jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • BITA ŚMIETANA
  • 1/2 litra śmietany kremowej
  • galaretka cytrynowa
  • WIERZCH
  • 1 puszka ananasa
  • galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bitą śmietaną
Biszkopt;
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w temp. 170 stopni ok 20 min.
Masa;
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy, aby stężała. Jabłka ścieramy na drobnych oczkach usuwamy nadmiar soku i łączymy z cukrem waniliowym i tężejącą galaretką. Przygotowaną masę dajemy na zimny biszkopt.
ŚMIETANA;
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szkl. wody i odstawiamy, aby delikatnie zaczęła tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po troszku galaretki. Rozkładamy na jabłka.
WIERZCH,
Ananasy odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na bitej śmietanie. Wszystko zalewamy tężejąca galaretką i dajemy do lodówki.
Jabłecznik z bitą śmietaną
Starte jabłka łączymy z cukrem waniliowym i tężejącą galaretką.
Jabłecznik z bitą śmietaną
Na upieczony biszkopt dajemy przygotowaną masę jabłkową
Jabłecznik z bitą śmietaną
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po troszku tężejącej galaretki
Jabłecznik z bitą śmietaną
Ubitą śmietanę dajemy na jabłka. Układamy kawałki ananasa i zalewamy galaretką