Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Jabłecznik z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, miękkie, pachnące jabłkami- idealne ciasto na niedzielę.

Jabłecznik z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bitą śmietaną
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy 1/4 szklanki cukru. Pianę z białek dodajemy do masy żółtkowej, następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Jabłka obieramy ze skórek, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. 2 szklanki wody zagotowujemy ze szklanką cukru, wkładamy do niej jabłka i gotujemy do miękkości. Budynie rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody i dodajemy do miękkich jabłek, zagotowujemy. Biszkopt po wystygnięciu przekrawamy na pół- na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim blatem. Do pozostałych jabłek dodajemy galaretkę o smaku kiwi. Galaretka powinna się rozpuścić. Masę jabłkową wykładamy na drugi blat i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa jabłkowa będzie zimna i zastygnie, wówczas przystępujemy do przygotowania masy śmietanowej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, gdy napęczniej podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy, żeby przestygła. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder do smaku. Pod koniec ubijania dodajemy do smaku sok z cytryny oraz żelatynę. Następnie masę rozprowadzamy na zielonej masie jabłkowej i odstawiamy do zastygnięcia.
Jabłecznik z bitą śmietaną
Żółtka jaj miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Jabłecznik z bitą śmietaną
Do masy jajecznej dodajemy ubitą pianę z białek i mąki z proszkiem do pieczenia.
Jabłecznik z bitą śmietaną
Jabłka dusimy z woda i cukrem do miękkości. Dodajemy budynie.
Jabłecznik z bitą śmietaną
Drugi blat ciasta smakrujemy zielonymi jabłkami.