ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Jabłecznik z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jabłek teraz już pod dostatkiem w sadzie wiec zapraszam na jabłecznik z budyniem. Proste ciasto kruche z dodatkiem jabłek i budyniu.

Jabłecznik z budyniem

Składniki:

Jabłecznik z budyniem

Ciasto:

Masa jabłkowa:

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem
Z zimnej margaryny i pozostałych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki. Można to zrobić dzień wcześniej. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć sok.

Ciasto z lodówki wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć odciśnięte jabłka. Z mleka i budyniu w proszku ugotować budyń i wyłożyć jeszcze ciepły na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.