andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Jabłecznik z budyniem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto z jabłuszkami i budyniem

Jabłecznik z budyniem

Składniki:

Jabłecznik z budyniem

 

  • Ciasto kruche
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200g. margaryny
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g.)
  • 2łyżki smietany
  • 2łyzeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa
  • 4szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 opakowania budyniu waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem
kruche ciasto: z podanych wyzej składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 cześci ,wkładamy na godzinke do lodówki.
Masa budyniowa: gotujemy budynie na mleku ,dodajemy cukier.
Jedna część ciasta rozwałkowujemy i układamy na wysmarowanej margaryna i bułka tartą blasze o wym.26 na 38.
Jabłka obieramy ,kroimy w ósemki i układamy na ciescie. Na owoce wylewamy gorącą masę budyniową, przykrywamy pozostałym ,uprzednio rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 min w tem. 160 / 170%.. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!