Strona główna Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Ciasta « poprzedni | następny »
karita

Mistrz Kuchni
Przepisy: 136
zdjęcia: 1 z 1
Jabłecznik z budyniem i kruszonką
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Ciasto, które wychodzi zawsze! I smakuje każdemu!


trudność: średne
czas:

Jabłecznik z budyniem i kruszonką - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • pół margaryny (125 g)
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 5 jabłek (trochę ponad kg)
  • cynamon
  • cukier
  • bułka tarta
  • 2 budynie śmietankowe (smak wg uznania, ja kupuję zawsze śmietankowe lub waniliowe, ale z truskawkowym też jest dobre)
  • + 3 szklanki mleka do przygotowania budyniu

Jabłecznik z budyniem i kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Pół margaryny roztopić w rondelku, a następnie schłodzić. Tak schłodzoną wlać do reszty składników na ciasto i razem zagnieść. Osoby lubiące bardziej słodkie ciasta mogą zwiększyć ilość cukru do pełnej szklanki. Ja sypię 3/4. Tak zagniecione ciasto dzielimy: mniej więcej 3/4 wykładamy na blaszkę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą), zaś 1/4 wkładamy do zamrażalnika. Ta mniejsza część będzie służyła za kruszonkę, więc im więcej na jej zostanie, tym lepiej. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać. Możemy je pokroić na osiem części lub zetrzeć na tarce, a następnie wrzucamu do rondelka i podgotowujemy na małym ogniu, żeby doprowadzić je do w miarę gładkiej masy. Dosypujemy 2-3 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś woli więcej - proszę bardzo). Można podsypać cukrem (wg uznania, ok. 3-4 łyżeczek). Jesli jabłka puszczają zbyt dużo soku, dodajemy do nich kilka łyżeczek bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar płynu. Gdy są już mniej więcej gładką masą, wykładamy je na ciasto na blaszce i rozsmarowujemy na całości. Nastepnie przygotujemy budyń, ale jednak z mniejszą ilością mleka. Jeśli na dwa budynie przypadają nam cztery szklanki, to do ciasta przygotowujemy z 3 szklanek, żeby ciasto po ostygnięciu nie "ślizgało się". Tak przygotowany budyń kładziemy na jabłka i również rozsmarowujemy na całości. Dalej wyciągamy naszą część ciasta z zamrażalnika i ścierając je na tarce rozsypujemy na górze ciasta, tworząc kruszonkę. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 stopni C. Życzę smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z budyniem i kruszonką (strona 1 z 1)  
kunia_080286

kunia_080286

2009-04-01 20:00
o jeju jadłam kiedyś coś takiego i było pyszne tylko nigdy nie wiedziałam jak się robi ale już wiem :) dzięki:))
Skomentuj
Oceń:
0
Tomo

Tomo

2009-06-03 09:20
Nie jadłam jeszcze takiego jabłecznika, musi być pyszny!
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2009-06-03 10:31
Wszyscy, których znam go uwielbiają! Jak będę go robiła, to dodam zdjęcie.
Skomentuj
Oceń:
0
mstaniszewska87

mstaniszewska87

2009-10-09 22:12
rewelacja, właśnie się upiekło i musiałam spróbować:)
Skomentuj
Oceń:
0
wioleta227

wioleta227

2009-10-20 22:02
Bardzo dobry placek. Tani i pyszny. POLECAM.
Skomentuj
Oceń:
0
Sianka

Sianka

2009-10-10 15:52
Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2009-10-10 16:51
Sianka napisał(a):

Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??

Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2009-10-29 13:25
karita napisał(a):

Sianka napisał(a):

Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??[/quote] Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.Sianka napisał(a):

argaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??
Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.

Oczywiście miałam na myśli "rozpuszczania", a nie "rozgniatania" ...
Skomentuj
Oceń:
0
kaprys79

kaprys79

2009-12-07 21:57
Fantastyczny przepis! Miałam ochotę na jabłecznik, ale z budyniem nigdy nie próbowałam; wyszedł idealny
A ponieważ dbam o linię - podliczyłam...bo ciekawiło mnie niezmiernie...To przepyszne ciasto ma tylko;-) 4.200 kcal, co tam kawałeczek;-)
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2009-12-08 17:22
kaprys79 napisał(a):

Fantastyczny przepis! Miałam ochotę na jabłecznik, ale z budyniem nigdy nie próbowałam; wyszedł idealny A ponieważ dbam o linię - podliczyłam...bo ciekawiło mnie niezmiernie...To przepyszne ciasto ma tylko;-) 4.200 kcal, co tam kawałeczek;-)

Dobrze wiedzieć, ile ma kalorii ;) I cieszę się, że smakowało,
ja też uwielbiam to ciacho :)
Skomentuj
Oceń:
0
Sylwiusiek

Sylwiusiek

2010-09-22 12:16
Ciacho bardzo smaczne, wszystkim domownikom bardzo smakowało, plus za ten budyń na jabłkach, mniam!! Powtórka w ten weekend, dodam może polewę czekoladową na górę co by dogodzić mojemu Łasuchowi :-)
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2010-09-22 20:33
Sylwiusiek napisał(a):

Ciacho bardzo smaczne, wszystkim domownikom bardzo smakowało, plus za ten budyń na jabłkach, mniam!! Powtórka w ten weekend, dodam może polewę czekoladową na górę co by dogodzić mojemu Łasuchowi :-)

Cieszę się, że smakowało. Ja też uwielbiam budyń w ciastach ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto śliwkowe Strucla pełna bakalii Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
Sernik w kakaowym cieście Piernik z miodem Piernik marchewkowy
Waniliowa krówka Lukrowany domek Keks świąteczny z morelami
Kakaowe ciasto z gruszkami Francuska tarta z brzoskwiniami i bitą śmietaną Proste ciasto z jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane