Strona główna Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Ciasta « poprzedni | następny »
karita

Mistrz Kuchni
Przepisy: 137
zdjęcia: 1 z 1
Jabłecznik z budyniem i kruszonką
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Ciasto, które wychodzi zawsze! I smakuje każdemu!


trudność: średnie
czas:

Jabłecznik z budyniem i kruszonką - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • pół margaryny (125 g)
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 5 jabłek (trochę ponad kg)
  • cynamon
  • cukier
  • bułka tarta
  • 2 budynie śmietankowe (smak wg uznania, ja kupuję zawsze śmietankowe lub waniliowe, ale z truskawkowym też jest dobre)
  • + 3 szklanki mleka do przygotowania budyniu

Jabłecznik z budyniem i kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Pół margaryny roztopić w rondelku, a następnie schłodzić. Tak schłodzoną wlać do reszty składników na ciasto i razem zagnieść. Osoby lubiące bardziej słodkie ciasta mogą zwiększyć ilość cukru do pełnej szklanki. Ja sypię 3/4. Tak zagniecione ciasto dzielimy: mniej więcej 3/4 wykładamy na blaszkę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą), zaś 1/4 wkładamy do zamrażalnika. Ta mniejsza część będzie służyła za kruszonkę, więc im więcej na jej zostanie, tym lepiej. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać. Możemy je pokroić na osiem części lub zetrzeć na tarce, a następnie wrzucamu do rondelka i podgotowujemy na małym ogniu, żeby doprowadzić je do w miarę gładkiej masy. Dosypujemy 2-3 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś woli więcej - proszę bardzo). Można podsypać cukrem (wg uznania, ok. 3-4 łyżeczek). Jesli jabłka puszczają zbyt dużo soku, dodajemy do nich kilka łyżeczek bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar płynu. Gdy są już mniej więcej gładką masą, wykładamy je na ciasto na blaszce i rozsmarowujemy na całości. Nastepnie przygotujemy budyń, ale jednak z mniejszą ilością mleka. Jeśli na dwa budynie przypadają nam cztery szklanki, to do ciasta przygotowujemy z 3 szklanek, żeby ciasto po ostygnięciu nie "ślizgało się". Tak przygotowany budyń kładziemy na jabłka i również rozsmarowujemy na całości. Dalej wyciągamy naszą część ciasta z zamrażalnika i ścierając je na tarce rozsypujemy na górze ciasta, tworząc kruszonkę. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 stopni C. Życzę smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z budyniem i kruszonką (strona 1 z 1)  
kunia_080286

kunia_080286

2009-04-01 20:00
o jeju jadłam kiedyś coś takiego i było pyszne tylko nigdy nie wiedziałam jak się robi ale już wiem :) dzięki:))
Skomentuj
Oceń:
0
Tomo

Tomo

2009-06-03 09:20
Nie jadłam jeszcze takiego jabłecznika, musi być pyszny!
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2009-06-03 10:31
Wszyscy, których znam go uwielbiają! Jak będę go robiła, to dodam zdjęcie.
Skomentuj
Oceń:
0
mstaniszewska87

mstaniszewska87

2009-10-09 22:12
rewelacja, właśnie się upiekło i musiałam spróbować:)
Skomentuj
Oceń:
0
wioleta227

wioleta227

2009-10-20 22:02
Bardzo dobry placek. Tani i pyszny. POLECAM.
Skomentuj
Oceń:
0
Sianka

Sianka

2009-10-10 15:52
Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2009-10-10 16:51
Sianka napisał(a):

Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??

Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2009-10-29 13:25
karita napisał(a):

Sianka napisał(a):

Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??[/quote] Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.Sianka napisał(a):

argaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??
Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.

Oczywiście miałam na myśli "rozpuszczania", a nie "rozgniatania" ...
Skomentuj
Oceń:
0
kaprys79

kaprys79

2009-12-07 21:57
Fantastyczny przepis! Miałam ochotę na jabłecznik, ale z budyniem nigdy nie próbowałam; wyszedł idealny
A ponieważ dbam o linię - podliczyłam...bo ciekawiło mnie niezmiernie...To przepyszne ciasto ma tylko;-) 4.200 kcal, co tam kawałeczek;-)
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2009-12-08 17:22
kaprys79 napisał(a):

Fantastyczny przepis! Miałam ochotę na jabłecznik, ale z budyniem nigdy nie próbowałam; wyszedł idealny A ponieważ dbam o linię - podliczyłam...bo ciekawiło mnie niezmiernie...To przepyszne ciasto ma tylko;-) 4.200 kcal, co tam kawałeczek;-)

Dobrze wiedzieć, ile ma kalorii ;) I cieszę się, że smakowało,
ja też uwielbiam to ciacho :)
Skomentuj
Oceń:
0
Sylwiusiek

Sylwiusiek

2010-09-22 12:16
Ciacho bardzo smaczne, wszystkim domownikom bardzo smakowało, plus za ten budyń na jabłkach, mniam!! Powtórka w ten weekend, dodam może polewę czekoladową na górę co by dogodzić mojemu Łasuchowi :-)
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2010-09-22 20:33
Sylwiusiek napisał(a):

Ciacho bardzo smaczne, wszystkim domownikom bardzo smakowało, plus za ten budyń na jabłkach, mniam!! Powtórka w ten weekend, dodam może polewę czekoladową na górę co by dogodzić mojemu Łasuchowi :-)

Cieszę się, że smakowało. Ja też uwielbiam budyń w ciastach ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Torcik niebo i ziemia Ciasto lekki puch Sernik bardzo kremowy
Ciasto kakaowe z kremem chałwowym Pyszny sernik z rosą Ciasto kakaowe z kokosem
Sernik z różą i skórką pomarańczową Ciasto jogurtowo-kukurydziane wg Zub3ra Owocowa kanapka
Ciasto bez jajek Makowiec na kruchym cieście  Przekładaniec Agi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane