Strona główna Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Ciasta « poprzedni | następny »
karita - Przepis na: Jabłecznik z budyniem i kruszonką offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 134
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jabłecznik z budyniem i kruszonką
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Ciasto, które wychodzi zawsze! I smakuje każdemu!


trudność: średne
czas:

Jabłecznik z budyniem i kruszonką - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • pół margaryny (125 g)
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 5 jabłek (trochę ponad kg)
  • cynamon
  • cukier
  • bułka tarta
  • 2 budynie śmietankowe (smak wg uznania, ja kupuję zawsze śmietankowe lub waniliowe, ale z truskawkowym też jest dobre)
  • + 3 szklanki mleka do przygotowania budyniu

Jabłecznik z budyniem i kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Pół margaryny roztopić w rondelku, a następnie schłodzić. Tak schłodzoną wlać do reszty składników na ciasto i razem zagnieść. Osoby lubiące bardziej słodkie ciasta mogą zwiększyć ilość cukru do pełnej szklanki. Ja sypię 3/4. Tak zagniecione ciasto dzielimy: mniej więcej 3/4 wykładamy na blaszkę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą), zaś 1/4 wkładamy do zamrażalnika. Ta mniejsza część będzie służyła za kruszonkę, więc im więcej na jej zostanie, tym lepiej. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać. Możemy je pokroić na osiem części lub zetrzeć na tarce, a następnie wrzucamu do rondelka i podgotowujemy na małym ogniu, żeby doprowadzić je do w miarę gładkiej masy. Dosypujemy 2-3 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś woli więcej - proszę bardzo). Można podsypać cukrem (wg uznania, ok. 3-4 łyżeczek). Jesli jabłka puszczają zbyt dużo soku, dodajemy do nich kilka łyżeczek bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar płynu. Gdy są już mniej więcej gładką masą, wykładamy je na ciasto na blaszce i rozsmarowujemy na całości. Nastepnie przygotujemy budyń, ale jednak z mniejszą ilością mleka. Jeśli na dwa budynie przypadają nam cztery szklanki, to do ciasta przygotowujemy z 3 szklanek, żeby ciasto po ostygnięciu nie "ślizgało się". Tak przygotowany budyń kładziemy na jabłka i również rozsmarowujemy na całości. Dalej wyciągamy naszą część ciasta z zamrażalnika i ścierając je na tarce rozsypujemy na górze ciasta, tworząc kruszonkę. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 stopni C. Życzę smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z budyniem i kruszonką (strona 1 z 1)  
kunia_080286

kunia_080286
offline

2009-04-01 20:00
o jeju jadłam kiedyś coś takiego i było pyszne tylko nigdy nie wiedziałam jak się robi ale już wiem :) dzięki:))
Skomentuj
Oceń:
0
Tomo

Tomo
offline

2009-06-03 09:20
Nie jadłam jeszcze takiego jabłecznika, musi być pyszny!
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2009-06-03 10:31
Wszyscy, których znam go uwielbiają! Jak będę go robiła, to dodam zdjęcie.
Skomentuj
Oceń:
0
mstaniszewska87

mstaniszewska87
offline

2009-10-09 22:12
rewelacja, właśnie się upiekło i musiałam spróbować:)
Skomentuj
Oceń:
0
wioleta227

wioleta227
offline

2009-10-20 22:02
Bardzo dobry placek. Tani i pyszny. POLECAM.
Skomentuj
Oceń:
0
Sianka

Sianka
offline

2009-10-10 15:52
Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2009-10-10 16:51
Sianka napisał(a):

Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??

Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2009-10-29 13:25
karita napisał(a):

Sianka napisał(a):

Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??[/quote] Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.Sianka napisał(a):

argaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??
Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.

Oczywiście miałam na myśli "rozpuszczania", a nie "rozgniatania" ...
Skomentuj
Oceń:
0
kaprys79

kaprys79
offline

2009-12-07 21:57
Fantastyczny przepis! Miałam ochotę na jabłecznik, ale z budyniem nigdy nie próbowałam; wyszedł idealny
A ponieważ dbam o linię - podliczyłam...bo ciekawiło mnie niezmiernie...To przepyszne ciasto ma tylko;-) 4.200 kcal, co tam kawałeczek;-)
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2009-12-08 17:22
kaprys79 napisał(a):

Fantastyczny przepis! Miałam ochotę na jabłecznik, ale z budyniem nigdy nie próbowałam; wyszedł idealny A ponieważ dbam o linię - podliczyłam...bo ciekawiło mnie niezmiernie...To przepyszne ciasto ma tylko;-) 4.200 kcal, co tam kawałeczek;-)

Dobrze wiedzieć, ile ma kalorii ;) I cieszę się, że smakowało,
ja też uwielbiam to ciacho :)
Skomentuj
Oceń:
0
Sylwiusiek

Sylwiusiek
offline

2010-09-22 12:16
Ciacho bardzo smaczne, wszystkim domownikom bardzo smakowało, plus za ten budyń na jabłkach, mniam!! Powtórka w ten weekend, dodam może polewę czekoladową na górę co by dogodzić mojemu Łasuchowi :-)
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2010-09-22 20:33
Sylwiusiek napisał(a):

Ciacho bardzo smaczne, wszystkim domownikom bardzo smakowało, plus za ten budyń na jabłkach, mniam!! Powtórka w ten weekend, dodam może polewę czekoladową na górę co by dogodzić mojemu Łasuchowi :-)

Cieszę się, że smakowało. Ja też uwielbiam budyń w ciastach ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane