Strona główna Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Ciasta « poprzedni | następny »
karita - Przepis na: Jabłecznik z budyniem i kruszonką offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 134
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jabłecznik z budyniem i kruszonką
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Ciasto, które wychodzi zawsze! I smakuje każdemu!


trudność: średne
czas:

Jabłecznik z budyniem i kruszonką - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • pół margaryny (125 g)
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 5 jabłek (trochę ponad kg)
  • cynamon
  • cukier
  • bułka tarta
  • 2 budynie śmietankowe (smak wg uznania, ja kupuję zawsze śmietankowe lub waniliowe, ale z truskawkowym też jest dobre)
  • + 3 szklanki mleka do przygotowania budyniu

Jabłecznik z budyniem i kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Pół margaryny roztopić w rondelku, a następnie schłodzić. Tak schłodzoną wlać do reszty składników na ciasto i razem zagnieść. Osoby lubiące bardziej słodkie ciasta mogą zwiększyć ilość cukru do pełnej szklanki. Ja sypię 3/4. Tak zagniecione ciasto dzielimy: mniej więcej 3/4 wykładamy na blaszkę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą), zaś 1/4 wkładamy do zamrażalnika. Ta mniejsza część będzie służyła za kruszonkę, więc im więcej na jej zostanie, tym lepiej. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać. Możemy je pokroić na osiem części lub zetrzeć na tarce, a następnie wrzucamu do rondelka i podgotowujemy na małym ogniu, żeby doprowadzić je do w miarę gładkiej masy. Dosypujemy 2-3 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś woli więcej - proszę bardzo). Można podsypać cukrem (wg uznania, ok. 3-4 łyżeczek). Jesli jabłka puszczają zbyt dużo soku, dodajemy do nich kilka łyżeczek bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar płynu. Gdy są już mniej więcej gładką masą, wykładamy je na ciasto na blaszce i rozsmarowujemy na całości. Nastepnie przygotujemy budyń, ale jednak z mniejszą ilością mleka. Jeśli na dwa budynie przypadają nam cztery szklanki, to do ciasta przygotowujemy z 3 szklanek, żeby ciasto po ostygnięciu nie "ślizgało się". Tak przygotowany budyń kładziemy na jabłka i również rozsmarowujemy na całości. Dalej wyciągamy naszą część ciasta z zamrażalnika i ścierając je na tarce rozsypujemy na górze ciasta, tworząc kruszonkę. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 stopni C. Życzę smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z budyniem i kruszonką (strona 1 z 1)  
kunia_080286

kunia_080286
offline

2009-04-01 20:00
o jeju jadłam kiedyś coś takiego i było pyszne tylko nigdy nie wiedziałam jak się robi ale już wiem :) dzięki:))
Skomentuj
Oceń:
0
Tomo

Tomo
offline

2009-06-03 09:20
Nie jadłam jeszcze takiego jabłecznika, musi być pyszny!
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2009-06-03 10:31
Wszyscy, których znam go uwielbiają! Jak będę go robiła, to dodam zdjęcie.
Skomentuj
Oceń:
0
mstaniszewska87

mstaniszewska87
offline

2009-10-09 22:12
rewelacja, właśnie się upiekło i musiałam spróbować:)
Skomentuj
Oceń:
0
wioleta227

wioleta227
offline

2009-10-20 22:02
Bardzo dobry placek. Tani i pyszny. POLECAM.
Skomentuj
Oceń:
0
Sianka

Sianka
offline

2009-10-10 15:52
Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2009-10-10 16:51
Sianka napisał(a):

Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??

Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2009-10-29 13:25
karita napisał(a):

Sianka napisał(a):

Czy te margaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??[/quote] Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.Sianka napisał(a):

argaryne koniecznie trzeba rozpuszczać czy nozna poprostu rozdrobnic i zagniesc z wszystkim lub poprostu utrzec z cukrem??
Można też i bez rozgniatania, ale wtedy trzeba jej dać więcej ok. całej kostki, dlatego ją roztapiam, żeby było mniej tłuszczu. Wlewam rozpuszczoną i ciasto jest bardziej mokre, więc mogę dać jej mniej.

Oczywiście miałam na myśli "rozpuszczania", a nie "rozgniatania" ...
Skomentuj
Oceń:
0
kaprys79

kaprys79
offline

2009-12-07 21:57
Fantastyczny przepis! Miałam ochotę na jabłecznik, ale z budyniem nigdy nie próbowałam; wyszedł idealny
A ponieważ dbam o linię - podliczyłam...bo ciekawiło mnie niezmiernie...To przepyszne ciasto ma tylko;-) 4.200 kcal, co tam kawałeczek;-)
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2009-12-08 17:22
kaprys79 napisał(a):

Fantastyczny przepis! Miałam ochotę na jabłecznik, ale z budyniem nigdy nie próbowałam; wyszedł idealny A ponieważ dbam o linię - podliczyłam...bo ciekawiło mnie niezmiernie...To przepyszne ciasto ma tylko;-) 4.200 kcal, co tam kawałeczek;-)

Dobrze wiedzieć, ile ma kalorii ;) I cieszę się, że smakowało,
ja też uwielbiam to ciacho :)
Skomentuj
Oceń:
0
Sylwiusiek

Sylwiusiek
offline

2010-09-22 12:16
Ciacho bardzo smaczne, wszystkim domownikom bardzo smakowało, plus za ten budyń na jabłkach, mniam!! Powtórka w ten weekend, dodam może polewę czekoladową na górę co by dogodzić mojemu Łasuchowi :-)
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2010-09-22 20:33
Sylwiusiek napisał(a):

Ciacho bardzo smaczne, wszystkim domownikom bardzo smakowało, plus za ten budyń na jabłkach, mniam!! Powtórka w ten weekend, dodam może polewę czekoladową na górę co by dogodzić mojemu Łasuchowi :-)

Cieszę się, że smakowało. Ja też uwielbiam budyń w ciastach ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik z kajmakiem i karmelkami Miodowy kuch z suszonymi śliwkami Zwariowany przekładaniec
Kokosowy sernik ryżowy Drożdżowy przeplataniec z bakaliami Dyniowe ciasto z żurawiną i cynamonem
Ciasto z pianką orzechowo-kokosową Kruche ciasto z orzechową polewą Makowo - śmietankowa rolada
Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane