Strona główna Jabłecznik z ciasta pół kruchego

Jabłecznik z ciasta pół kruchego

Reniz - Przepis na: Jabłecznik z ciasta pół kruchego offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2248
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jabłecznik z ciasta pół kruchego
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Jabłecznik to popularne smaczne ciasto.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Jabłecznik z ciasta pół kruchego - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłecznik z ciasta pół kruchego - PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier puder, posiekać. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 36/21 cm. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać, wyłożyć na ciasto, posypać cukrem kryształem i cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na posiekanych jabłkach, przekłuć widelcem w kilku miejscach. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni, około 40 minut. Upieczone, ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z ciasta pół kruchego  

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane