Strona główna Jabłecznik z ciasta pół kruchego

Jabłecznik z ciasta pół kruchego

Reniz

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2803
zdjęcia: 1 z 1
Jabłecznik z ciasta pół kruchego
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Jabłecznik to popularne smaczne ciasto.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Jabłecznik z ciasta pół kruchego - SKŁADNIKI:

Jabłecznik z ciasta pół kruchego - PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier puder, posiekać. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 36/21 cm. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać, wyłożyć na ciasto, posypać cukrem kryształem i cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na posiekanych jabłkach, przekłuć widelcem w kilku miejscach. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni, około 40 minut. Upieczone, ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z ciasta pół kruchego  

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane