IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Jabłecznik z kremem czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto na delikatnym biszkoptowym spodzie.

Jabłecznik z kremem czekoladowym

Składniki:

Jabłecznik z kremem czekoladowym

 

  • Ciasto :
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Jabłka :
  • 1 kg jabłek kwaśnych
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 sztuki cytryny

 

  • Krem :
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • kieliszek wódki
  • 1 margaryna 200g.
  • cukier waniliowy
  • 2 czekolady gorzkie lub deserowe
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kremem czekoladowym
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru, a na koniec żółtka. Mąki przesiać dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Gotowe ciasto wylać na blachę i piec ok 20 - 25 min w temp. 170°C. Jabłka umyć, a następnie obrać i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka, dodać 0,5 szklanki soku i cukier. Gotować ok 10 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmniejszyć ogień. Budynie rozrobić w pozostałym soku jabłkowym. Dodać do jabłek i delikatnie mieszać. Gotową masę nałożyć na ciasto. Pozostawić do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka, cukier, cukier waniliowy ubijamy na parze. Pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy, a następnie dodajemy masę jajeczną i ciągle miksując wlewamy czekoladę, a na koniec wódkę. Powstały krem wkładamy do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie nakładamy na jabłka i ponownie schładzamy. Do dekoracji posypujemy czekoladową posypką. Smacznego !!