Jabłecznik z kruszonką

misia14 - Przepis na: Jabłecznik z kruszonką offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 286
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jabłecznik z kruszonką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszny drożdżowy jabłecznik z bardzo dużą ilością chrupiącej i złocistej kruszonki...


trudność: średne
czas:

Jabłecznik z kruszonką - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 25 g cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 30 g stopionego masła(margaryny)
  • 1 jajo
  • Szczypta soli
  • KRUSZONKA:
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła (margaryny)
  • PONADTO:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g rodzynek
  • Margaryna do posmarowania blachy

Jabłecznik z kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski wraz z solą, zrobić dołek i we wgłębieniu zrobić rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę cukru, wlać letnie mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Przykryć i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać resztę cukru, stopione i przestudzone masło oraz jajko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować na posmarowanej blaszce. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zagnieść kruszonkę. Jabłka wykładamy na ciasto układając plasterki jabłek tak aby zachodziły częściowo na siebie. Posypujemy kruszonką i sparzonymi rodzynkami. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 35-40 minut. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z kruszonką (strona 1 z 1)  
weranda

weranda
offline

2011-09-19 23:30
....uwielbiam ciasto drożdżowe z jabłkami.Dziękuję Michasiu -wygląda apetycznie -zrobię na 100%.
Skomentuj
Oceń:
0
ewa19614

ewa19614
offline

2011-09-20 14:18
weranda napisał(a):

....uwielbiam ciasto drożdżowe z jabłkami.Dziękuję Michasiu -wygląda apetycznie -zrobię na 100%.

wygląd ma ładny ,ale coś mizernie tych jabłuszek !
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Makowe grzebyki Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami Drożdżówka z nutą śliwki
Babka drożdżowa z suszonymi owocami Placek drożdżowy z dynią Wielkanocna babka drożdżowa
Chałka z nutą pomarańczy Ciasto drożdżowe z kruszonką Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdżówka z jabłkiem i brzoskwinią Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżowy wieniec ze śliwkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane