Jabłecznik z kruszonką

misia14 - Przepis na: Jabłecznik z kruszonką offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jabłecznik z kruszonką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszny drożdżowy jabłecznik z bardzo dużą ilością chrupiącej i złocistej kruszonki...


trudność: średne
czas:

Jabłecznik z kruszonką - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 25 g cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 30 g stopionego masła(margaryny)
  • 1 jajo
  • Szczypta soli
  • KRUSZONKA:
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła (margaryny)
  • PONADTO:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g rodzynek
  • Margaryna do posmarowania blachy

Jabłecznik z kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski wraz z solą, zrobić dołek i we wgłębieniu zrobić rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę cukru, wlać letnie mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Przykryć i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać resztę cukru, stopione i przestudzone masło oraz jajko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować na posmarowanej blaszce. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zagnieść kruszonkę. Jabłka wykładamy na ciasto układając plasterki jabłek tak aby zachodziły częściowo na siebie. Posypujemy kruszonką i sparzonymi rodzynkami. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 35-40 minut. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z kruszonką (strona 1 z 1)  
weranda

weranda
offline

2011-09-19 23:30
....uwielbiam ciasto drożdżowe z jabłkami.Dziękuję Michasiu -wygląda apetycznie -zrobię na 100%.
Skomentuj
Oceń:
0
ewa19614

ewa19614
offline

2011-09-20 14:18
weranda napisał(a):

....uwielbiam ciasto drożdżowe z jabłkami.Dziękuję Michasiu -wygląda apetycznie -zrobię na 100%.

wygląd ma ładny ,ale coś mizernie tych jabłuszek !
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Drożdżówki z serem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdżówki z dżemem jagodowym Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane