Jabłecznik z kruszonką

misia14 - Przepis na: Jabłecznik z kruszonką offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Jabłecznik z kruszonką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszny drożdżowy jabłecznik z bardzo dużą ilością chrupiącej i złocistej kruszonki...


trudność: średne
czas:

Jabłecznik z kruszonką - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 25 g cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 30 g stopionego masła(margaryny)
  • 1 jajo
  • Szczypta soli
  • KRUSZONKA:
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła (margaryny)
  • PONADTO:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g rodzynek
  • Margaryna do posmarowania blachy

Jabłecznik z kruszonką - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski wraz z solą, zrobić dołek i we wgłębieniu zrobić rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę cukru, wlać letnie mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Przykryć i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać resztę cukru, stopione i przestudzone masło oraz jajko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować na posmarowanej blaszce. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zagnieść kruszonkę. Jabłka wykładamy na ciasto układając plasterki jabłek tak aby zachodziły częściowo na siebie. Posypujemy kruszonką i sparzonymi rodzynkami. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 35-40 minut. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Jabłecznik z kruszonką (strona 1 z 1)  
weranda

weranda
offline

2011-09-19 23:30
....uwielbiam ciasto drożdżowe z jabłkami.Dziękuję Michasiu -wygląda apetycznie -zrobię na 100%.
Skomentuj
Oceń:
0
ewa19614

ewa19614
offline

2011-09-20 14:18
weranda napisał(a):

....uwielbiam ciasto drożdżowe z jabłkami.Dziękuję Michasiu -wygląda apetycznie -zrobię na 100%.

wygląd ma ładny ,ale coś mizernie tych jabłuszek !
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami Dyniowa drożdżówka z kruszonką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane