jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jabłecznik z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjny jabłecznik z kruszonką polecany na każdą porę roku

Jabłecznik z kruszonką

Składniki:

Jabłecznik z kruszonką

 

  • 70 dag jabłek
  • 100 ml soku z cytryny
  • 37,5 dag mąki
  • 22,5 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 chudego twarogu
  • 2,5 dag kaszy manny
  • tłuszcz- do wysmarowania formy
  • cukier puder- do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kruszonką
Jabłka obrać wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Dusić razem z sokiem z cytryny 3 minuty. Mąkę - pozostawić 2 łyżki i 17,5 dag cukru wymieszać na kruszonkę. Tłuszcz roztopić i wylać na mąkę z cukrem. Składniki wyrobić mikserem. Pozostałą mąką wsypać na kruszonkę i potrząsając miską wymieszać jej zawartość. Oddzielić żółtka od białka. białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Wymieszać żółtka, twaróg, pozostały cukier i kaszę manną. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem spód tortownicy o śred. 26 cm. Przełożyć do niej połowę kruszonki i mocno ugnieść. Rozprowadzić na cieście twaróg, potem jabłka. Posypać pozostałą kruszonką. Piec w nagrzanym do 200 stop. C. piekarniku 50 minut. Ciasto podawać posypane cukrem.