Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Taki jabłecznik cieszy się u nas powodzeniem (szczególnie polubiły go dzieci), dodatkowo jest prosty i smaczny.

Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach

Składniki:

Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach

 

  • 4 okrągłe biszkopty
  • 300 g twardych jabłek (np. Ligol)
  • 150 ml wrzątku
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 3 duże listki mięty
  • 200 ml śmietany 30%
  • odrobina cynamonu do oprószenia

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach
Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy galaretkę i posiekaną miętę. Mieszamy.

Na dnie pucharków wykładamy biszkopty, a następnie jabłka z galaretką. Wstawiamy do lodówki, by całość stężała. Śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na jabłka.

Oprószamy lekko cynamonem

Tagi:

deser owoce