SUPERPRZEPIS

Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką

Pyszny jabłecznik z rewelacyjną kruszonką. Połączenie smaków zachwyci każdego. Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2-3 jabłka

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką

Jabłka:

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.

Ciasto:

W jednej pierwszej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej: olej z jajkami.
Składniki mokre dokładnie połączyć z suchymi.

Układanie:

Ciasto przełożyć do formy (średnica około 25 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładać jabłka.
Całość posypać płatkami owsianymi i posiekanymi migdałami.
Polać miodem.

Pieczenie:

Ciasto piec 40 minut w 180 stopniach.