kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Jabłecznik z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jabłecznik z orzechami- pyszne połączenie szarlotki z masą orzechową...;-)

Jabłecznik z orzechami

Składniki:

Jabłecznik z orzechami

  • na ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1 i 3/4 szkl. cukru
  • odrobina cynamonu
  • masa orzechowa:
  • 1 szkl. mleka
  • 30 dag masła
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • ew. 2 łyżeczki żelatyny i 1/4 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z orzechami

Ze składników na ciasto, zagniatamy ciasto, rozwałkowywujemy i pieczemy je. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i smażymy w garnku z cukrem. Rozgniatamy i dodajemy szczyptę cynamonu do smaku. Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą maśe stopniowo dodając po łyżce orzechów. Chłodzimy. Gdyby było za rzadkie to rozpuszczamy żelatynę we wrzątku wody i dodajemy przestudzoną do masy. Na ciasto kładziemy masę jabłkową na to orzechową. Można polać polewą czekoladową i posypać orzechami.
Smacznego!:-)