joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Jabłecznik z pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Dzięki dodatkowi domowej nutelli śliwkowej ma niepowtarzalny smak.

Jabłecznik z pianką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłecznik z pianką

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki c. waniliowego

 

 

 

  • 1/2 słoiczka śliwkowej nutelli

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z pianką
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny. Masa: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 2 szkl wody. Gotować do czasu aż zaczną się rozpadać. Proszek budyniowy i obie mąki wymieszać z 2/3 szkl wody, wlać do gotujących się jabłek. Gdy budyń zgęstnieje odstawić i przestudzić. Ciastem wylepić formę (24x36cm) wysmarowaną masłem, ponakłuwać widelcem i podpiec ok 15 min w 180 stopniach. Podpieczone posmarować śliwkami, wyłożyć budyń i pianę ubitą z białek z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrównać wierzch i piec ok 20 minut do lekkiego zarumienienia pianki. Ostudzić. 
Jabłecznik z pianką
Jabłka pokroić, zalać wodą i ugotować z nich budyń
Jabłecznik z pianką
Podpieczony spód posmarować domową nutella śliwkową
Jabłecznik z pianką
Na wierzchu rozłożyć warstwę piany z ubitych białek