mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jabłecznik z różową bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne, pyszne ciasto, idealne o każdej porze:)

Jabłecznik z różową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z różową bezą

 

  • Ciasto:

 

  • 3 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Nadzienie:

 

 

 

 

  • Różowa beza:

 

  • 6 białek
  • 1 torebka kisielu (smak truskawkowy lub wiśniowy)
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z różową bezą
Ciasto: Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do mąki. Dodać proszek do pieczenia, żółtka i 4 łyżki cukru. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić 30 minut. Rozwałkować 2/3 ciasta wylepić nim spód formy. Nadzienie: Jabłka obrać. Miąższ pokroić usmażyć z resztą cukru. Przestudzić. Różowa beza: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kisiel.Na cieście w formie rozsmarować jabłka. Na nich rozłożyć różową piankę. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć, posypując piankę. Piec ok. 50 min. w temp 180 C.
Jabłecznik z różową bezą
Etap 1
Jabłecznik z różową bezą
Etap 2
Jabłecznik z różową bezą
Etap 3
Jabłecznik z różową bezą
Etap 4