iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Jabłecznik ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam szarlotki w każdej postaci, eksperymentuję z dodatkami żeby urozmaicić przepis, i za każdym razem smakuje mi bardziej.

Jabłecznik ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłecznik ze śliwkami

 

  • 1 kg jabłek,
  • 2,5 szklanki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 3 szklanka maki pszennej tortowej,
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • biała czekolada,
  • cukier puder do dekoracji,
  • mały słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Jabłecznik ze śliwkami
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Potem dodajemy cukier puder. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do ciasta. Dodajemy też masło. A potem dzielimy ciasto na dwie części. I chłodzimy je. Części mają być jedna większa a druga mniejsza. Tą większą rozwałkować na blaszce do tortu. Ścieramy jabłka i mieszamy z cukrem pudrem, rozkładamy na to ciasto jabłka. Smarujemy grubo powidłami śliwkowymi. Mniejszą część trzeba rozwałkować i wycinać długie paski. Rozkładamy na cieście. Pieczemy przez godzinę w temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Po wyjęciu dekorujemy roztopioną czekoladą.
Jabłecznik ze śliwkami
Ciasto zagniecione i podzielone na cześci.