katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Jabłecznikowe mazurki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podzieliłam jabłecznik na mazurki wszystkim smakowały.Ozdobiłam je tym co było pod ręką a można je udekorować dowolnie.

Jabłecznikowe mazurki

Składniki:

Jabłecznikowe mazurki

 

  • na ciasto

 

  • mąka 3 szkl
  • żółtka 4 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • śmietana kwaśna 2 łyżki
  • masło albo margaryna 1 kostka(250g)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • na mus

 

  • jabłka ok 7 dużych szt
  • cukier 1/2 szkl
  • galaretka pomarańczowa 2 szt
  • żelatyna 1 łyżeczka

 

  • dodatkowo

 

  • masa kajmakowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Jabłecznikowe mazurki
Jabłka obieramy ,kroimy i dusimy z cukrem. Gdy jabłka się rozpadną wsypujemy obie galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Musu powinno być troszkę więcej niż litr. Żelatynę rozpuszczamy wmalutkiej ilości wody i dodajemy do jabłek dobrze mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wykładamy dno przygotowanej dużej blaszki, oprószamy mąką i wykładamy przygotowaną masę jabłeczną, wyrównujemy i przykrywamy pozostałym ciastem. Można rozwałkować ciasto i można też odrywać kawałki i nimi zasypać ciasto. Pieczemy do zezłocenia ok. 50 min w 180 stopniach.(Ciasto można trochę podpiec przed nałożeniem masy jabłkowej) Ciasto studzimy i zasmarowujemy wierzch masą kajmakową. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wiórkami naznaczamy na cieście na jakie kawałki będzie krojone ciasto (prostokąty czy kwadraciki) i dowolnie je dekorujemy. Linie wysypane wiórkami powinny być troszkę szersze by po ukrojeniu przez środek wiórków starczało na dwa brzegi krojonego i sąsiedniego małego mazurka.