Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jabłka faszerowane kaszanką :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dla miłośników kaszanki – a takich przecież nie brakuje. Smaczne . Proste .

Jabłka faszerowane kaszanką :

Składniki:

Jabłka faszerowane kaszanką :

 

  • 4 jabłka
  • 4 cienkie kaszanki
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jabłka faszerowane kaszanką :
Cebulkę usiekać i podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju . Do cebuli dodać obraną ze skórki kaszankę i 2 łyżki oleju . Posolić , popieprzyć , posypać majerankiem do smaku .
Jabłka wydrążyć i nadziać podsmażoną kaszanką .Nakłuć jabłka w kilku miejscach by nie pękły w trakcie pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec Az jabłka zmiękną ( ok. minut ).
Można razem z jabłkami upiec ścięte wierzchy z jabłek i potem przykrywać nimi jabłka ( lub kłaść je obok ).Wierzchy trzeba dokładać pod koniec pieczenia gdyż inaczej rozpadną się.
Podawać na ciepło same , z pieczywem lub jako danie obiadowe z ziemniakami puree .