mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jabłka faszerowane pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wykwintna, bardzo smaczna przystawka podana w wydrążonych jabłkach:)

Jabłka faszerowane pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka faszerowane pęczakiem

 

Sposób przygotowania:

Jabłka faszerowane pęczakiem
Jabłka myję, dokładnie osuszam a wierzchy ścinam. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne. Kaszę pęczak gotuję w lekko posolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórka i połowę jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę. Do ugotowanej kaszy pęczak wlewam gorący bulion, dodaję do smaku miód, drobno posiekany czosnek, roztłuczone ziarno kardamonu. Całość gotuję w garnuszku przez kilka minut. Na koniec dodaję pokrojonego w kosteczkę zielonego ogórka z jabłkiem, mieszam dokładnie i zdejmuję z ognia. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku solą, kolendrą, pieprzem i bazylią. Wydrążone jabłka napełniam przygotowanym farszem. Od razu podaję.
Jabłka faszerowane pęczakiem
Jabłka myję, osuszam, ścinam wierzchy i wydrążąm
Jabłka faszerowane pęczakiem
Kaszę pęczak gotuję w lekko osolonej wodzie al dente
Jabłka faszerowane pęczakiem
Jabłko i ogórka obieram i kroję w małą kostke
Jabłka faszerowane pęczakiem
Do ugotowanej kaszy dodaję jabłko, ogórka i przyprawy, mieszam