Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Jabłka na białym serze.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie sera, jabłek i konfitury daje niepowtarzalny smak.

Jabłka na białym serze. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka na białym serze.

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki;
  • 20 g drożdży;
  • 125 ml mleka;
  • 20 g cukru;
  • 1 jajko;
  • 30 g masła;
  • Obłożenie:
  • 1 kg białego sera;
  • 15 dag cukru;
  • 2 jajka;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 2 łyżki soku cytrynowego;
  • Starta skórka z pół cytryny;
  • 1 kg kwaskowatych jabłek;
  • 20 dag dowolnych konfitur;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 10 dag konfitur morelowych;
  • 20 g płatków migdałowych;

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka na białym serze.
Mąkę przesiać do miski. Osobno rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać cukier, jajo i roztopiony tłuszcz (ostudzony!). Wymieszać i wlać do miski z mąką. Zamieszać i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie zmielić ser, utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać sok i startą skórkę z cytryny i budyń. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą serową.
Jabłka umyć, obrać i wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm .
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, do wielkości blachy. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Brzegi lekko wygiąć do góry. Masę serową rozprowadzić na cieście. Na to położyć plasterki jabłka tak, by nachodziły na siebie. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni C przez
35 – 40 min. Po 20 minutach wyjąć na krótko ciasto z piekarnika. Otwory w plasterkach jabłka wypełnić konfiturami, posypać cukrem pudrem i piec dalej.
Migdały uprażyć na złoty kolor na suchej patelni, konfiturę morelową podgrzać. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ciasto posmarować konfiturami z moreli i posypać uprażonymi płatkami morelowymi.
Jabłka na białym serze.
Zmielony ser, żółtka, cukier, budyń zmiesać dokładnie z ubitymi na pianę białkami.
Jabłka na białym serze.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na wielkość blachy i posmarować masą serową.
Jabłka na białym serze.
Teraz ułożyć pokrojone w plasterki jabłka i zapiekać.
Jabłka na białym serze.
Otwory w plasterkach wypełnić konfiturami, posypać cukrem pudrem i piec jeszcze 15 min.