dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Jabłka nadziane twarożkiem ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, zdrowa przekąska z jabłek z twarożkiem.

Jabłka nadziane twarożkiem ze śmietaną

Składniki:

Jabłka nadziane twarożkiem ze śmietaną

 

  • 40-50 dag jabłek
  • 10 dag rodzynków
  • 25 dag twarożku nie kwaśnego, lub homogenizowanego śmietankowego
  • 5 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 mała gęsta śmietana
  • 6 dag cukru

Sposób przygotowania:

Jabłka nadziane twarożkiem ze śmietaną
Twaróg przepuścić przez maszynkę (gdy jest homogenizowany wystarczy rozetrzeć). Masło utrzeć, dodać żółtka i 4 dag cukru. Obie masy połączyć, ucierając dodać bułkę tartą i umyte, osuszone rodzynki. Jabłka dokładnie umyć i wydrążyć, usuwając szypułki i gniazda nasienne. Napełnić je masą serową, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i zapiec. Śmietanę ubić z resztą cukru i przez podaniem polać nią jabłka.