przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Jabłka pieczone na grillu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jakby się komuś znudziło mięsiwo z grilla, polecam eksperymenty z grillowanymi owocami.

Jabłka pieczone na grillu

Składniki:

Jabłka pieczone na grillu

 

  • 2 jabłka
  • 4 łyżeczki ulubionych konfitur
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

  • opcjonalnie szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone na grillu
Umyte jabłka przekrawamy na połówki. Łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny -, po stronie na której nie ma skórki. Oprószamy owoce cukrem pudrem. Pieczemy (ja grillowałam bezpośrednio na kratce), po 5 -7 minut z każdej strony. Upieczone owoce zdejmujemy z grilla, po czym w miejsce po gniazdach nasiennych wkładamy po łyżeczce konfitur. Moje jabłka były bardzo kwaśne, więc jeszcze troszkę posypałam je z wierzchu cukrem pudrem. Jemy gorące.