ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Jabłka pieczone pod maślaną kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciepłe, pachnące jabłka, pieczone, a do tego grzaniec, nic więcej nie trzeba do szczęścia w grudniowy wieczór.

Jabłka pieczone pod maślaną kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pieczone pod maślaną kruszonką

 

  • 3 jabłka;
  • 3 łyżki bakalii : orzechy, płatki migdałów, rodzynki, żurawina
  • łyżka miodu
  • łyżeczka mieszanki do jabłecznika albo cynamon i imbir
  • 2 łyżeczki konfitury malinowej a jeszcze lepiej malin w alkoholu
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • kruszonka:
  • łyżka masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka cukru brązowego
  • 4 łyżki mąki

 

  • 2 łyżki masła do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone pod maślaną kruszonką
1. Bakalie mieszamy z miodem i przyprawą do jabłecznika 2. Jabłka drylujemy najlepiej łyżeczką do kulek z melona(usuwamy wszystkie pestki,ale nie naruszamy skórki) 3. Do dziurek wkładamy po kolei: bakalie, maliny, bakalie. 4. Ze składników kruszonki robimy sypką kruszonkę. 5. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każde jabłko tak trochę ugniatamy kruszonkę a resztę sypiemy, na dno naczynia wrzucamy masełko. 6. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy jak tylko lekko przestygnie, zresztą zapach nie pozwoli dłużej czekać.
Jabłka pieczone pod maślaną kruszonką
Bakalie mieszamy zasypujemy przyprawą i zalewamy miodem
Jabłka pieczone pod maślaną kruszonką
Jabłka drylujemy usuwamy pestki ale nie naruszamy skórki. A potem skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało w środku
Jabłka pieczone pod maślaną kruszonką
Do jabłek dajemy po kolei: bakalie, maliny, bakalie
Jabłka pieczone pod maślaną kruszonką
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kruszonką, na dno dajemy masełko. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut