olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Jabłka pieczone z musli i syropem z hibiskusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Deser idealny na szare i zimne, jesienne oraz zimowe popołudnia, a na dodatek bardzo zdrowy. Tym razem postawiłam na wersję z musli.

Jabłka pieczone z musli i syropem z hibiskusa

Składniki:

Jabłka pieczone z musli i syropem z hibiskusa

 

  • 4 średnie jabłka,
  • 8 kopiastych łyżek ulubionego musli bez cukru (u mnie musli klasyczne, z rodzynkami),
  • 4 łyżki syropu z hibiskusa (opcjonalnie: malinowego lub klonowego),
  • 2 łyżki rumu (lub kilka kropli olejku rumowego),
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z musli i syropem z hibiskusa
1. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i zachować je. Gniazda nasienne i nieco miąższu wydrążyć zachowując ścianki o grubości ok. 1 cm. 2. Musli wymieszać z cynamonem (ilość wedle upodobań), syropem i rumem. Przygotowaną mieszanką napełnić jabłka, przykryć ściętymi wierzchami. 3. Jabłka delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelcem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Jabłka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec przez ok. 25-30 minut. Podawać na gorąco, np. z kleksem jogurtu naturalnego.