Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Jabłka pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jabłka pod kruszonką to dobry pomysł na deser na ciepło zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Dodatek cynamonu podkreśla cudowny smak tego deseru.

Jabłka pod kruszonką

Składniki:

Jabłka pod kruszonką

 

  • 2 kwaskowate jabłka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • Kruszonka:
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru brązowego
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta cynamonu
  • łyżka płatków migdałowych (pokruszonych)

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kruszonką
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Podzielić na dwie części i przełożyć do kokilek żaroodpornych. Składniki na kruszonkę zagnieść tak, by powstały malutkie bryłki ciasta. Posypać kruszonką jabłka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut.