Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jabłka pod kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Jeden z moich ulubionych deserów, pyszny na gorąco ale i na zimno z sosem waniliowym czy z lodami, każda konfiguracja jest pyszna warto znaleźć swoją ulubioną wersję :)

Jabłka pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pod kruszonką

 

  • 8-10 szt. jabłek (najlepiej dwóch gatunków )
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • Sok z ¼ cytryny
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka
  • Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • ½-2/3 szklanki cukru
  • ½ kostki masła

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kruszonką
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość tubą kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, sok z cytryny i cukier i smażymy jabłka około 15-20 minut.

Jabłka mają się zarumienić ale nie powinny się zbytnio rozpadać. Jabłka odstawiamy. W miseczce łączymy ze sobą przesianą mąkę, masło i cukier.

Delikatnie rozcieramy wszystkie składniki między palcami aż do uzyskania kruszonki. 4 mini foremki lub 1 naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy jabłka, a na nich rozsypujemy powstałą kruszonkę.

Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i serwujemy gorące z sosem waniliowym, smacznego ; ) 
Jabłka pod kruszonką
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle z cukrem
Jabłka pod kruszonką
Masło, mąkę i brązowy cukier rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę
Jabłka pod kruszonką
Do naczynia żaroodpornego nakładamy porcję jabłek
Jabłka pod kruszonką
Przykrywamy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut

Tagi:

jabłka ciasta