justyna s-g

justyna s-g

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Jabłka pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszny placuszek do kawki

Jabłka pod pierzynką

Składniki:

Jabłka pod pierzynką

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 0,6 szklanki mąki
  • 0,6 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 600 ml śmietany 30%
  • bita śmietana w proszku ŚNIEŻKA
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jabłka pod pierzynką
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem i delikatnie dodać do białek. Ciasto wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę i piec ok. 25 min w temp. 170 stopni C.
MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Smażyć z cukrem pod przykryciem na małym ogniu. pod koniec dodać galaretkę. wystudzić.wyłożyć na biszkopt
MASA ŚMIETANKOWA: Schłodzoną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i śmietanę w proszku.masę wyłożyć na jabłka.udekorować starta czekoladą.

SMACZNEGO